Ciasto Pirat

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto Pirat

Składniki

podstawowe ciasto czekoladowe:

220 mililitrów

165 gramów

330 gramów

260 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

70 gramów

krem:

400 gramów

200 gramów

akcesoria:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mleko i sok z cytryny. Odstaw na bok.

Ciasto Pirat - Krok 1

Krok 2

Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas dokładnie ucierając masę. Przesiej do niej resztę mąki z sodą oczyszczoną i kakao i starannie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i wymieszaj całość na gładką masę.

Ciasto Pirat - Krok 2

Krok 3

Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 70 minut.

Ciasto Pirat - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem, aż do uzyskania konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie. Boki i wyrównany wierzch ciasta pokryj kremem. Odstaw ciasto na bok.

Ciasto Pirat - Krok 4

Krok 5

Odłóż niewielką ilość kremu, a resztę rozdziel na porcje i zabarw je kolorami: brzoskwiniowy róż, różowy, czerwony, czarny. Umieść wszystkie porcje w osobnych rękawach cukierniczych.

Ciasto Pirat - Krok 5

Krok 6

Przygotuj szablon z twarzą pirata. Przyłóż szablon do płaskiej formy do pieczenia, a na szablon przyłóż papier do pieczenia.

Ciasto Pirat - Krok 6

Krok 7

Postępując zgodnie z materiałem instruktażowym, przy pomocy rękawów cukierniczych z kremem w odpowiednich kolorach narysuj na papierze twarz pirata. Zacznij od kropek na chuście pirata, nosa, supła i wiązadeł chusty. Następnie narysuj opaskę na oko, oko i usta. Formę do pieczenia włóż do zamrażalnika na 10 minut, aby narysowane elementy zastygły.

Ciasto Pirat - Krok 7

Krok 8

Następnie dorysuj wąsy i ponownie włóż formę do zamrażalnika na kolejne 10 minut. Dodaj kolejne elementy – policzki w kolorze brzoskwiniowego różu, wypełnienie chusty czerwonym kremem. Cały rysunek włóż do zamrażarki na godzinę.

Ciasto Pirat - Krok 8

Krok 9

Kiedy rysunek jest już zamrożony, odklej papier do pieczenia od formy. Odwróć papier i delikatnie przyłóż do wierzchu ciasta. Ostrożnie odklej papier od rysunku. Jeśli pozostały jakieś niepokryte fragmenty, możesz uzupełnić je resztkami kolorowego kremu, a krem w naturalnym kolorze przyda się do połączenia wykonanego rysunku z resztą ciasta.

Ciasto Pirat - Krok 9
1

Opinie o przepisie

  • Karolina Kołodziejczyk

    Karolina Kołodziejczyk, 31.05.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Pirat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Pirat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Pirat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Pirat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Pirat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Pirat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Pirat - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej