Ciasto Pirat

- Krok 1W misce wymieszaj mleko i sok z cytryny. Odstaw na bok.
- Krok 2Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas dokładnie ucierając masę. Przesiej do niej resztę mąki z sodą oczyszczoną i kakao i starannie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i wymieszaj całość na gładką masę.
- Krok 3Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 70 minut.
- Krok 4Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem, aż do uzyskania konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie. Boki i wyrównany wierzch ciasta pokryj kremem. Odstaw ciasto na bok.
- Krok 5Odłóż niewielką ilość kremu, a resztę rozdziel na porcje i zabarw je kolorami: brzoskwiniowy róż, różowy, czerwony, czarny. Umieść wszystkie porcje w osobnych rękawach cukierniczych.
- Krok 6Przygotuj szablon z twarzą pirata. Przyłóż szablon do płaskiej formy do pieczenia, a na szablon przyłóż papier do pieczenia.
- Krok 7Postępując zgodnie z materiałem instruktażowym, przy pomocy rękawów cukierniczych z kremem w odpowiednich kolorach narysuj na papierze twarz pirata. Zacznij od kropek na chuście pirata, nosa, supła i wiązadeł chusty. Następnie narysuj opaskę na oko, oko i usta. Formę do pieczenia włóż do zamrażalnika na 10 minut, aby narysowane elementy zastygły.
- Krok 8Następnie dorysuj wąsy i ponownie włóż formę do zamrażalnika na kolejne 10 minut. Dodaj kolejne elementy – policzki w kolorze brzoskwiniowego różu, wypełnienie chusty czerwonym kremem. Cały rysunek włóż do zamrażarki na godzinę.
- Krok 9Kiedy rysunek jest już zamrożony, odklej papier do pieczenia od formy. Odwróć papier i delikatnie przyłóż do wierzchu ciasta. Ostrożnie odklej papier od rysunku. Jeśli pozostały jakieś niepokryte fragmenty, możesz uzupełnić je resztkami kolorowego kremu, a krem w naturalnym kolorze przyda się do połączenia wykonanego rysunku z resztą ciasta.
Przygotowanie