Ciasto Ptasie Mleczko
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • 27 x 17 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka pszenna - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietanka 30% - 700 mililitrów
  • śmietanka Śnieżka w proszku - 1 opakowanie
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna - 20 gramów
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
  • gorzka czekolada - 80 gramów
  • śmietanka 30% - 80 mililitrów
  • dżem z czarnej porzeczki - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop w rondelku i przestudź. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  2. Ciasto przełóż do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia formy o wymiarach 27 x 17 cm. Piecz około 30 minut w 180° C. Wystudź i przetnij na dwa blaty.
  3. Jeden blat ciasta ułóż ponownie w formie i posmaruj cienko dżemem. Kawę rozpuść w trzech łyżkach gorącej wody. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  4. Śmietankę ubij na sztywno razem ze Śnieżką i cukrem pudrem. Gdy masa będzie sztywna, wlej cienkim strumieniem, cały czas ubijając, rozpuszczoną żelatynę. Otrzymaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczoną kawę i wymieszaj.
  5. Na ciasto w formie wyłóż najpierw jasną piankę, a następnie piankę kawową.
  6. Całość przykryj drugim blatem ciasta i delikatnie dociśnij. Śmietankę podgrzej, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch ciasta. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by całość dobrze stężała.