Ciasto ptysiowe
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cukier - 200 gramów
  • cukier waniliowy - 15 gramów
  • słomka ptysiowa - 200 gramów
  • kwaśna śmietana 12-18 % - 400 gramów
  • płatki migdalów - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
  2. Dno rozciąganej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć słomką ptysiową, rozsmarować masę śmietanową. Wyłożyć drugą warstwę słomki, tak powtarzać do wypełnienia formy.
  3. Z góry posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.