|
Składniki | ||
cukier | 200 gramów | |
cukier waniliowy | 15 gramów | |
kwaśna śmietana 12-18 % | 400 gramów | |
płatki migdalów | 50 gramów | |
słomka ptysiowa | 200 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. |
Krok 2 |
Dno rozciąganej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć słomką ptysiową, rozsmarować masę śmietanową. Wyłożyć drugą warstwę słomki, tak powtarzać do wypełnienia formy. |
Krok 3 |
Z góry posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. |
Autor: Elena Shtokhai |