Ciasto ptysiowe

1


Łatwe


15 min.


6 os.

Składniki
cukier200 gramów
cukier waniliowy15 gramów
kwaśna śmietana 12-18 %400 gramów
płatki migdalów50 gramów
słomka ptysiowa 200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
Krok 2
Dno rozciąganej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć słomką ptysiową, rozsmarować masę śmietanową. Wyłożyć drugą warstwę słomki, tak powtarzać do wypełnienia formy.
Krok 3
Z góry posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Autor: Elena ShtokhaiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl