| |||||||||
| Składniki | ||
| cukier | 200 gramów | |
| cukier waniliowy | 15 gramów | |
| kwaśna śmietana 12-18 % | 400 gramów | |
| płatki migdalów | 50 gramów | |
| słomka ptysiowa | 200 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Śmietanę przełożyć do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. |
| Krok 2 |
| Dno rozciąganej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć słomką ptysiową, rozsmarować masę śmietanową. Wyłożyć drugą warstwę słomki, tak powtarzać do wypełnienia formy. |
| Krok 3 |
| Z góry posypać płatkami migdałów i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. |
| Autor: Elena Shtokhai |