Ciasto rulon z makiem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 60 dekagramów
  • żółtka jaj - 8 sztuk
  • drożdże - 10 dekagramów
  • cukier - 3 łyżki
  • woda - 1 szklanka
  • masa makowa
  • suchy mak. - 60 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • białka - 2 sztuki
  • olejek migdałowy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć z cukrem i dodać 3 łyżki letniej wody i odstawić na 30 minut.
  2. Żółtka roztrzepać z pozostałą wodą, wsypać mąkę, dodać Kasię oraz drożdże i wszystko dobrze zagnieść.
  3. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować.
  4. Białka ubić z cukrem.
  5. Następnie dodać je do maku, dodać również olejek i wymieszać.
  6. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mak, zwinąć je w rulon i położyć na blasze wyłożonej pergaminem.
  7. Piec około 45 minut w 180 stopni.
  8. Gotowy makowiec polać lukrem.