Ciasto serowe - tourte
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

  • przesiana mąka - 500 gramów
  • jogurt grecki - 300 gramów
  • oliwa z oliwek - 160 mililitrów
  • ser feta - 500 gramów
  • mleko - 150 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz - 1 unit
  • Jajko do posmarowania ciasta - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160 st., jeśli pieczesz z termoobiegiem i 180, jeśli bez termoobiegu.
  3. Zmiksuj fetę z mlekiem i rozkłóconymi widelcem jajkami. Stopniowo dodawaj mąkę (jej ilość zależy od wilgotności fety, masa nie powinna być zbyt lejąca) i dopraw pieprzem.
  4. Wysmaruj foremkę 2 łyżkami oliwy z oliwek .
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i posyp mąką blat.
  6. Podziel ciasto na pół i wywałkuj każdą połowę na koło nieco większe od średnicy foremki (na grubość ok. 1/2 cm).
  7. Nawiń jeden płat ciasta na wałek i rozłóż go centralnie na tarcie.
  8. Dokładnie przylep ciasto do brzegów foremki.
  9. Nałóż farsz i przykryj go drugim płatem ciasta.
  10. Dokładnie sklej brzegi, żeby farsz nie wypłynął, a następnie usuń nadmiar ciasta. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, możesz je zamrozić i użyć następnym razem.
  11. Rozkłóć jajko widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta.
  12. Wstaw tourte do rozgrzanego piekarnika i piecz 40-45 minut.
  13. Po upieczeniu dobrze wystudź, a przed podaniem podgrzej nieco w piekarniku (bo jeśli pokroisz tourte tuż po upieczeniu, nadzienie wypłynie).