Ciasto serowe z herbatnikami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • ser biały - 0.5 kilogramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • galaretka cytrynowa - 1 sztuka
  • herbatniki - 1 opakowanie
  • mleko - 0.3 szklanek
  • polewa
  • cukier - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • woda - 0.5 łyżek
  • gęsta śmietana - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Formę obkładamy dokładnie papierem do pieczenia. Na formę układamy herbatniki, które wcześniej maczamy delikatnie w mleku. Na tak ułożone ciastka dajemy masę serową, na którą następnie ponownie układamy herbatniki zamoczone w mleku, a na koniec całość polewamy polewą kakaową.
  2. MASA: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wody, a następnie odkładamy, żeby ostygła.
  3. Kasię bardzo dokładnie ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do tego żółtka, dalej ucierając.
  4. Ser biały mielimy bardzo dokładnie, a później dodajemy go do ucieranych wcześniej składników.
  5. Pod koniec dodajemy do tego wcześniej zrobioną galaretkę, która już tężeje.
  6. POLEWA: Kasię rozpuszczamy w rondelku, a później dodajemy do niego wodę, cukier i kakao i gotujemy.
  7. Następnie dodajemy również śmietanę i dobrze mieszamy.