Ciasto serowe z herbatnikami

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Polewa:
woda0.5 łyżek
gęsta śmietana3 łyżki
cukier20 dekagramów
cukier3 łyżki
mleko0.3 szklanek
żółtka4 sztuki
kakao3 łyżki
ser biały0.5 kilogramów
herbatniki1 opakowanie
galaretka cytrynowa1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Formę obkładamy dokładnie papierem do pieczenia. Na formę układamy herbatniki, które wcześniej maczamy delikatnie w mleku. Na tak ułożone ciastka dajemy masę serową, na którą następnie ponownie układamy herbatniki zamoczone w mleku, a na koniec całość polewamy polewą kakaową.
Krok 2
MASA: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wody, a następnie odkładamy, żeby ostygła.
Krok 3
Kasię bardzo dokładnie ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do tego żółtka, dalej ucierając.
Krok 4
Ser biały mielimy bardzo dokładnie, a później dodajemy go do ucieranych wcześniej składników.
Krok 5
Pod koniec dodajemy do tego wcześniej zrobioną galaretkę, która już tężeje.
Krok 6
POLEWA: Kasię rozpuszczamy w rondelku, a później dodajemy do niego wodę, cukier i kakao i gotujemy.
Krok 7
Następnie dodajemy również śmietanę i dobrze mieszamy.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl