Ciasto serowe ze śliwkami
  • 0 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C
  • 20x30

Składniki:

  • serek śmietankowy - 100 gramów
  • ser ricotta - 100 gramów
  • kwaśna śmietana 12% lub 18% - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 75 gramów
  • drobny cukier - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • śliwki węgierki - 1 kilogram
  • płatki migdałowe - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. W misie miksera umieścić sery, kwaśną śmietanę, cukier roztopioną Kasię, cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i miksujemy do połączenia się składników.
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto (powinno być elastyczne). Rozprowadzamy palcami po całej formie i wyrównujemy.
  3. Śliwki węgierki drylujemy z pestek, kroimy na ćwiartki i wykładamy na ciasto lekko przyciskając. Posypujemy płatkami z migdałów i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 40 minut.