Ciasto serowe ze śliwkami

93


Średnie


0 min.


1 os.

Składniki
serek śmietankowy100 gramów
ser ricotta100 gramów
kwaśna śmietana 12% lub 18%3 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia75 gramów
drobny cukier100 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
cukier wanilinowy1 opakowanie
mąka pszenna250 gramów
sól1 szczypta
śliwki węgierki1 kilogram
płatki migdałowe 0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
W misie miksera umieścić sery, kwaśną śmietanę, cukier roztopioną Kasię, cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i miksujemy do połączenia się składników.
Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto (powinno być elastyczne). Rozprowadzamy palcami po całej formie i wyrównujemy.
Krok 3
Śliwki węgierki drylujemy z pestek, kroimy na ćwiartki i wykładamy na ciasto lekko przyciskając. Posypujemy płatkami z migdałów i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 40 minut.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl