Ciasto serowo-kokosowe
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto serowe:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • mąka - 300 gramów
  • proszek do pieczenia - 15 gramów
  • twaróg - 150 gramów
  • mleko - 90 mililitrów
  • cukier - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • masa kokosowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 170 gramów
  • wiórki kokosowe - 200 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • białko jajka (L) - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Kasię roztop w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj mikserem: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, twaróg, mleko i Kasię.
  2. Ciasto wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.
  3. Formę o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj, włóż do formy i nakłuj widelcem.
  4. Przygotuj masę kokosową. W garnku roztop Kasię, wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści, zdejmij z ognia, wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Wystudzoną masę połącz z ubitą na sztywno pianą z białka.
  5. Masę kokosową wyłóż na ciasto w formie i równo rozprowadź. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 st.C.