Ciasto serowo-makowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • masa makowa - 1 opakowanie
  • zmielony twaróg półtłusty - 0.5 kilogramów
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • polewa
  • kakao - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 4 łyżki
  • woda - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki dodać 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 kostki Kasi, proszek i zagnieść ciasto.
  2. Utrzeć Kasię z cukrem, dodać ser, żółtka, resztę cukru i mąkę ziemniaczaną.
  3. Wymieszać.
  4. Ubić pianę, połączyć z masą serową.
  5. Ciasto rozwałkować na wymiar blachy, nałożyć masę makową, następnie serową.
  6. Polewa: lekko podgrzać, dobrze wymieszać wszystkie składniki, polać lekko wystudzoną polewą.