Ciasto ślinka
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jaja kurze - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • mąki ziemniaczanej - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło (lub margaryna) - 250 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • ser śmietankowy - 400 gramów
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa, cytrynowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.
  2. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 min.w temp. 180 stopni.
  3. Jajka sparzyć, odzielić żółtka od białek. Masło, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę, następnie dodać ser śmietankowy i dalej ucierać. Galaretki ropuścić w szklance gorącej wody.
  4. Do masy serowej dodać gęstniejącą cytrynową galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na biszkopt.
  5. Białka ubić na sztywną pianę dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijać.Następnie dodajemy gęstniejąca czerwoną galaretkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na masę serową.