Ciasto śliwkowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • śliwki węgierki - 0.75 kilogramów
  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 16 dekagramów
  • cukier - 24 dekagramy
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 28 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 1.5 dekagramów
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki.
  2. Kasię ucierać, aż będzie miała konsystencje śmietany i dodawać po 1 jajku, po trochu cukru i cukru waniliowego, ciągle ucierając.
  3. Pod koniec dać przesiane mąki i proszek do pieczenia.
  4. Blachę wysmarować Kasią. 3/4 ciasta wylać na blachę i ułożyć na cieście śliwki, po czym zalać resztą ciasta.
  5. Piec w temperaturze 170 stopni, aż ciasto będzie zarumienione.
  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.