Ciasto śliwkowe

0


Średnie


30 min.


2 os.

Składniki
śliwki węgierki1 kilogram
sok cytrynowy1 gram
cukier puder1 gram
mus śliwkowy1 gram
skórka cytrynowa1 gram
goździki1 gram
imbir1 gram
cynamon1 gram
gorzka czekolada1 gram
cukier1 gram
jajko1 gram
orzechy laskowe1 gram
chleb razowy1 gram
czerwone wino1 gram
białko jajka1 gram
Przygotowanie
Krok 1
Śliwki zalać dzień wcześniej wrzącym winem. Następnego dnia częścią tego wina zalać miąższ chleba, aż zmięknie. Żółtka ubić z cukrem, dodać miąższ, orzechy, czekoladę i przyprawy, wymieszać. na koniec ostrożnie wymieszać z pianą z ubitych białek. Piec 60 min. w 180` Ostudzone ciasto przekroić, skropić resztą wina, posmarować musem śliwkowym, na musie ułożyć śliwki, położyć drugą warstwę ciasta, chłodzić 1 godzinę. Z wody, cukru pudru i soku cytrynowego zrobić syrop, białko ubić - powoli wlewać syrop aż do zgęstnienia, polać polewą ciasto.
Krok 2
Idealny deser na niedzielę na przyjazd gości, lub po prostu na ciekawy podwieczorek. Jest ono także znane z przepisów wszystkich naszych babć.
Autor: tommyPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl