Ciasto śliwkowe

Składniki:

  • śliwki węgierki - 1 kilogram
  • sok cytrynowy - 1 gram
  • cukier puder - 1 gram
  • mus śliwkowy - 1 gram
  • skórka cytrynowa - 1 gram
  • goździki - 1 gram
  • imbir - 1 gram
  • cynamon - 1 gram
  • gorzka czekolada - 1 gram
  • cukier - 1 gram
  • jajko - 1 gram
  • orzechy laskowe - 1 gram
  • chleb razowy - 1 gram
  • czerwone wino - 1 gram
  • białko jajka - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki zalać dzień wcześniej wrzącym winem. Następnego dnia częścią tego wina zalać miąższ chleba, aż zmięknie. Żółtka ubić z cukrem, dodać miąższ, orzechy, czekoladę i przyprawy, wymieszać. na koniec ostrożnie wymieszać z pianą z ubitych białek. Piec 60 min. w 180` Ostudzone ciasto przekroić, skropić resztą wina, posmarować musem śliwkowym, na musie ułożyć śliwki, położyć drugą warstwę ciasta, chłodzić 1 godzinę. Z wody, cukru pudru i soku cytrynowego zrobić syrop, białko ubić - powoli wlewać syrop aż do zgęstnienia, polać polewą ciasto.
  2. Idealny deser na niedzielę na przyjazd gości, lub po prostu na ciekawy podwieczorek. Jest ono także znane z przepisów wszystkich naszych babć.