Ciasto Stefanka
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka tortowa - 600 gramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • miód - 3 łyżki
  • mleko - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtka - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • krem
  • mleko - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • kasza manna - 7 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny.
  2. Podzielić ciasto na 6 części i cienko rozwałkować.
  3. Piec 10 minut (każde osobno) w temp. 170 stopni C.
  4. Przyrządzanie kremu: Mleko zagotować z cukrem i kaszą.
  5. Kasię utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonej kaszy manny.
  6. Dokładnie utrzeć na pulchną masę i na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny.
  7. Ciasto przekładać kremem i na koniec polać polewą czekoladową.
  8. Dowolnie udekorować.