Ciasto Stefanka

24


Trudne


45 min.


10 os.

Składniki
powidła śliwkowe500 gramów
Ciasto:
mąka pszenna500 gramów
masło200 gramów
cukier150 gramów
jajka3 sztuki
miód2 łyżki
mleko2 łyżki
soda oczyszczona1 łyżeczka
Masa grysikowa::
mleko500 mililitrów
kasza manna5 łyżek
cukier120 gramów
masło200 gramów
cukier wanilinowy2 łyżeczki
Polewa czekoladowa::
czekolada gorzka120 gramów
masło50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę i sodę przesiej przez sito, mleko wraz z miodem podgrzej w rondlu.
Krok 2
Do kielicha robota kuchennego wsyp mąkę z sodą, dodaj masło, cukier, 2 całe jajka, żółtko, przestudzone mleko z miodem. Wyrób ciasto na jednolitą masę, podziel na trzy części i rozwałkuj na 3 placki.
Krok 3
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej 1 plackiem. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia. W ten sam sposób upiecz dwa pozostałe placki ciasta i wystudź.
Krok 4
Przygotuj masę grysikową. Mleko wlej do garnka, dodaj kaszę manną i gotuj, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Miksując, dodawaj po łyżce zimnego grysiku.
Krok 5
Na pierwszy placek rozsmaruj połowę powideł, następnie rozsmaruj połowę masy grysikowej i przykryj drugim plackiem. Powtórz tą czynność przykrywając trzecim plackiem.
Krok 6
W rondlu podgrzej masło z czekoladą do rozpuszczenia składników. Dobrze wymieszaj. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, rozsmaruj i ostaw w chłodne, wilgotne miejsce.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl