Ciasto straciatella
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    masa czekoladowa
  • gorzka czekolada - 300 gramów
  • miód - 100 gramów
  • krem z białej czekolady
  • biała czekolada - 200 gramów
  • kwaśna śmietana - 100 gramów
  • rum - 3 łyżki
  • ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • czekolada - 60 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 150 mililitrów
  • mąka - 100 gramów
  • mąka kukurydziana - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z miodem.
  2. Następnie wylej na arkusz papieru dobrze wchłaniającego tłuszcz i odstaw na kilka godzin.Rozgrzej piekarnik do 180 st.C.
  3. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Czekoladę drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek.
  5. Miękką Kasię ubij z 200 g cukru na krem dodając po jednym żółtka. Następnie dodaj jogurt i mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj białka ubite na sztywną pianę razem z pozostałym cukrem i posiekaną czekoladę.
  6. Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do przygotowanych wcześniej tortownic.
  7. Piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zdejmij papier do pieczenia.
  8. W międzyczasie przygotuj krem: posiekaj czekoladę na małe kawałki, dodaj śmietanę i rum i stop w kuchence mikrofalowej przez około 50 sekund. Dobrze wymieszaj i pozostawić do ostygnięcia.
  9. Blaty ciasta przełóż wystudzonym kremem. Masę czekoladową zdejmij z papieru i zagnieć w dłoniach.
  10. Gdy stanie się elastyczna, rozwałkuj cienko za pomocą wałka i w razie potrzeby podsyp odrobiną kakao. Przykryj ciasto wygładzając powierzchnię i boki. Odetnij nadmiar masy ostrym nożem, ponownie zagnieć i zrób z masy ozdobny wałeczek. Obklej nim dookoła ciasto. Powierzchnię ciasta natnij nożem w ozdobną kratkę.