Ciasto straciatella

52


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Masa czekoladowa:
gorzka czekolada300 gramów
miód100 gramów
Krem z białej czekolady:
biała czekolada200 gramów
kwaśna śmietana100 gramów
rum3 łyżki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
czekolada60 gramów
cukier1 szklanka
jajko4 sztuki
jogurt naturalny150 mililitrów
mąka100 gramów
mąka kukurydziana100 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z miodem.
Krok 2
Następnie wylej na arkusz papieru dobrze wchłaniającego tłuszcz i odstaw na kilka godzin.Rozgrzej piekarnik do 180 st.C.
Krok 3
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 4
Czekoladę drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek.
Krok 5
Miękką Kasię ubij z 200 g cukru na krem dodając po jednym żółtka. Następnie dodaj jogurt i mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj białka ubite na sztywną pianę razem z pozostałym cukrem i posiekaną czekoladę.
Krok 6
Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do przygotowanych wcześniej tortownic.
Krok 7
Piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zdejmij papier do pieczenia.
Krok 8
W międzyczasie przygotuj krem: posiekaj czekoladę na małe kawałki, dodaj śmietanę i rum i stop w kuchence mikrofalowej przez około 50 sekund. Dobrze wymieszaj i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 9
Blaty ciasta przełóż wystudzonym kremem. Masę czekoladową zdejmij z papieru i zagnieć w dłoniach.
Krok 10
Gdy stanie się elastyczna, rozwałkuj cienko za pomocą wałka i w razie potrzeby podsyp odrobiną kakao. Przykryj ciasto wygładzając powierzchnię i boki. Odetnij nadmiar masy ostrym nożem, ponownie zagnieć i zrób z masy ozdobny wałeczek. Obklej nim dookoła ciasto. Powierzchnię ciasta natnij nożem w ozdobną kratkę.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl