Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z miodem. |
Krok 2 |
Następnie wylej na arkusz papieru dobrze wchłaniającego tłuszcz i odstaw na kilka godzin.Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. |
Krok 3 |
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. |
Krok 4 |
Czekoladę drobno posiekaj. Żółtka oddziel od białek. |
Krok 5 |
Miękką Kasię ubij z 200 g cukru na krem dodając po jednym żółtka. Następnie dodaj jogurt i mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj białka ubite na sztywną pianę razem z pozostałym cukrem i posiekaną czekoladę. |
Krok 6 |
Ciasto podziel na dwie części i wyłóż do przygotowanych wcześniej tortownic. |
Krok 7 |
Piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Zdejmij papier do pieczenia. |
Krok 8 |
W międzyczasie przygotuj krem: posiekaj czekoladę na małe kawałki, dodaj śmietanę i rum i stop w kuchence mikrofalowej przez około 50 sekund. Dobrze wymieszaj i pozostawić do ostygnięcia. |
Krok 9 |
Blaty ciasta przełóż wystudzonym kremem. Masę czekoladową zdejmij z papieru i zagnieć w dłoniach. |
Krok 10 |
Gdy stanie się elastyczna, rozwałkuj cienko za pomocą wałka i w razie potrzeby podsyp odrobiną kakao. Przykryj ciasto wygładzając powierzchnię i boki. Odetnij nadmiar masy ostrym nożem, ponownie zagnieć i zrób z masy ozdobny wałeczek. Obklej nim dookoła ciasto. Powierzchnię ciasta natnij nożem w ozdobną kratkę. |