Ciasto straciatella z malinami
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • 33x23

Składniki:

  • jajka - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier brązowy - 250 gramów
  • kakao - 2 łyżki
  • gorzka czekolada - 75 gramów
  • świeżo zaparzona kawa - 60 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • mleko - 3 łyżki
  • śmietana 18% - 100 gramów
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • Śmietana 30% - 600 mililitrów
  • czekolada gorzka 70% - 60 gramów
  • mleczna czekolada - 60 gramów
  • maliny - 600 gramów
  • cukier puder - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię stopić, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić.
  2. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną z solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką.
  3. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Ostudzić i przekroić na 2 części.
  4. Masa: Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać.
  5. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta.