Ciasto szparagowe

Składniki:

  • szparagi zielone - 1 kilogram
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • biały ser - 200 gramów
  • wywar ze szparagów - 250 mililitrów
  • jajka - 8 sztuk
  • świeża trybula lub natka pietruszki - 3 łyżki
  • mąka - 500 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • żółtko - 1 sztuka
  • białka - 2 sztuki
  • śmietana - 100 mililitrów
  • mleko - 2 łyżki
  • masło - 300 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • pieprz biały - 1 gram
  • sól - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj żółtko, białka, mleko, sól i pieprz, a następnie wyrób ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
  2. Masło pokrój na kawałki i rozłóż na masie. Przykryj warstwą mąki i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole posypanym mąką. Ułóż na blasze i nakłuj widelcem.
  4. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru i połowy cytryny. Pamiętaj,żeby ich nie przegotować. Schłodź w zimnej wodzie. Zachowaj 250 mililitrów wywaru.
  5. Pozostawiony wywar szparagowy wymieszaj ze śmietaną, jajkami, serem, trybulą i natką pietruszki. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
  6. Masę serową wyłożyć na szparagi, udekorój pozostawionymi główkami. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
  7. Odetnij od szparag główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na cieście.