| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| jajko | 5 sztuk | |
| mąka | 1 szklanka | |
| cukier | 0.5 szklanek | |
| kakao | 2 łyżki | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| Krem: | ||
| mleko | 0.5 litrów | |
| cukier | 0.5 szklanek | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 200 gramów | |
| wiórki kokosowe | 250 gramów | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
| Polewa: | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 125 gramów | |
| mleczna czekolada | 200 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. |
| Krok 2 |
| Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypywać po łyżce do jajek z cukrem delikatnie mieszając. |
| Krok 3 |
| Mleko zagotować z cukrem, wsypać kokos, gotować około 20 minut. |
| Krok 4 |
| Dodać Kasię, wymieszać, zostawić do ostygnięcia. |
| Krok 5 |
| Zimną masę przełożyć na ciasto. |
| Krok 6 |
| Można wcześniej posmarować biszkopt dżemem. |
| Krok 7 |
| Kasię stopić z czekoladą, polać wierzch ciasta. |
| Krok 8 |
| Można posypać górę kokosem. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |