Ciasto toffi
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 2.5 opakowania
  • jajko - 12 sztuk
  • mąka - 1.75 szklanek
  • cukier - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 3 łyżeczki
  • mleko skondensowane - 1 opakowanie
  • kakao - 1 łyżeczka
  • cukier
  • budyń śmietankowy - 3 opakowania
  • mleko - 0.75 litrów
  • wafle andrutowe - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: białka ubić (6), dodać cukier (1 szklanka) i żółtka. Wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem (1 szklanka mąki + 1 łyżeczka proszku).
  2. Wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C.
  3. Biszkopt kakaowy przygotować tak samo, a na końcu wymieszać z kakao.
  4. Na mleku ugotować budynie z cukrem, przestudzone utrzeć z Kasią (1,5 kostki).
  5. Masę podzielić na pół, do jednej dodać kakao (1 łyżeczka).
  6. Mleko skondensowane zmiksować z kostką Kasi.
  7. Przełożyć ciasto: Biszkopt kakaowy, masa budyniowa jasna, wafel, masa toffi, wafel, masa budyniowa kakaowa, biszkopt.
  8. Można udekorować polewą.