Przygotowanie |
Krok 1 |
Obierz gruszki usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój wzdłuż na ćwiartki.
2/3 Kasi utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę. |
Krok 2 |
Dodawaj stopniowo jajka i dalej ucieraj. |
Krok 3 |
Do utartej jasnej, gładkiej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz imbir. Całość dokładnie połącz. |
Krok 4 |
Ciasto wyłóż do okrągłej formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej resztą Kasi oraz obsypana bułką tartą. |
Krok 5 |
Obrane i wydrążona gruszki ponacinaj lekko wzdłuż, a następnie układaj na cieście w około rantu. Lekko wciśnij je w masę. |
Krok 6 |
Wszystkie gruszki posmaruj z wierzchu sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, wciskając w nie czysty suchy drewniany patyczek. Gdy po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe. |