Ciasto ucierane z gruszkami

66


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
jajko4 sztuki
mąka2 szklanki
cukier brązowy1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
sproszkowany imbir2 łyżki
gruszka4 sztuki
sok z cytryny1 sztuka
cukier puder1 opakowanie
bułka tarta1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Obierz gruszki usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój wzdłuż na ćwiartki. 2/3 Kasi utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę.
Krok 2
Dodawaj stopniowo jajka i dalej ucieraj.
Krok 3
Do utartej jasnej, gładkiej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz imbir. Całość dokładnie połącz.
Krok 4
Ciasto wyłóż do okrągłej formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej resztą Kasi oraz obsypana bułką tartą.
Krok 5
Obrane i wydrążona gruszki ponacinaj lekko wzdłuż, a następnie układaj na cieście w około rantu. Lekko wciśnij je w masę.
Krok 6
Wszystkie gruszki posmaruj z wierzchu sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, wciskając w nie czysty suchy drewniany patyczek. Gdy po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl