Ciasto ucierane z gruszkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • Tortownica Ø 26

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier brązowy - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sproszkowany imbir - 2 łyżki
  • gruszka - 4 sztuki
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • bułka tarta - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszki usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój wzdłuż na ćwiartki. 2/3 Kasi utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę.
  2. Dodawaj stopniowo jajka i dalej ucieraj.
  3. Do utartej jasnej, gładkiej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz imbir. Całość dokładnie połącz.
  4. Ciasto wyłóż do okrągłej formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej resztą Kasi oraz obsypana bułką tartą.
  5. Obrane i wydrążona gruszki ponacinaj lekko wzdłuż, a następnie układaj na cieście w około rantu. Lekko wciśnij je w masę.
  6. Wszystkie gruszki posmaruj z wierzchu sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, wciskając w nie czysty suchy drewniany patyczek. Gdy po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe.