| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Obierz gruszki usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój wzdłuż na ćwiartki.
2/3 Kasi utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę. |
| Krok 2 |
| Dodawaj stopniowo jajka i dalej ucieraj. |
| Krok 3 |
| Do utartej jasnej, gładkiej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz imbir. Całość dokładnie połącz. |
| Krok 4 |
| Ciasto wyłóż do okrągłej formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej resztą Kasi oraz obsypana bułką tartą. |
| Krok 5 |
| Obrane i wydrążona gruszki ponacinaj lekko wzdłuż, a następnie układaj na cieście w około rantu. Lekko wciśnij je w masę. |
| Krok 6 |
| Wszystkie gruszki posmaruj z wierzchu sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, wciskając w nie czysty suchy drewniany patyczek. Gdy po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe. |