Ciasto ucierane ze śliwkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • mleko - 12 łyżek
  • śliwki - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić wcześniej, by wystygła.
  2. Ubić jajka, dodając stopniowo cukier.
  3. Następnie wlewamy powoli zimną Kasię i dalej miksujemy do jednolitej masy.
  4. Potem dodajemy po 1 łyżce mąki, mieszając drewnianą łyżką.
  5. Na końcu dodajemy około 12 łyżek mleka, dalej mieszając.
  6. Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę, układamy śliwki.
  7. Pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 160 stopni.