| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| mąka | 3 szklanki | |
| jajko | 5 sztuk | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 1 sztuka | |
| cukier | 1 szklanka | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
| proszek do pieczenia | 3 łyżeczki | |
| mleko | 12 łyżek | |
| śliwki | 0.5 kilogramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kasię roztopić wcześniej, by wystygła. |
| Krok 2 |
| Ubić jajka, dodając stopniowo cukier. |
| Krok 3 |
| Następnie wlewamy powoli zimną Kasię i dalej miksujemy do jednolitej masy. |
| Krok 4 |
| Potem dodajemy po 1 łyżce mąki, mieszając drewnianą łyżką. |
| Krok 5 |
| Na końcu dodajemy około 12 łyżek mleka, dalej mieszając. |
| Krok 6 |
| Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę, układamy śliwki. |
| Krok 7 |
| Pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 160 stopni. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |