Przygotowanie |
Krok 1 |
Z mąki, orzechów, Kasi, cukru, 1 łyżki wody i jajka zagnieść kruche ciasto i wstawić na dwie godziny do lodówki. |
Krok 2 |
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm). |
Krok 3 |
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 st. C. |
Krok 4 |
Upieczony kruchy spód pozostawić do wystygnięcia. |
Krok 5 |
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. |
Krok 6 |
Kawę zalać 1/4 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej żelatynę. |
Krok 7 |
Białka oddzielić od żółtek. |
Krok 8 |
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ochłodzoną kawę z żelatyną i delikatnie wymieszać. |
Krok 9 |
Białka i śmietanę ubić oddzielnie na sztywno. |
Krok 10 |
Pianę z białek i 2/3 śmietany delikatnie wymieszać z masą kawową. |
Krok 11 |
Zastygającą masą kawową wypełnić spód ciasta. |
Krok 12 |
Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany, posiekanymi pistacjami i kolorowymi jajkami |