Ciasto Wielkanocne z bitą śmietaną
  • 15 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • cukier - 5 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mielone orzechy laskowe - 10 dekagramów
  • mąka - 15 dekagramów
  • krem
  • żelatyna - 16 gramów
  • kawa rozpuszczalna - 6 łyżeczek
  • jaja - 2 sztuki
  • cukier - 12 dekagramów
  • koniak - 40 mililitrów
  • śmietana kremówka - 0.5 szklanek
  • dekoracja
  • posiekane pistacje - 5 dekagramów
  • jajka z cukru - 10 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, orzechów, Kasi, cukru, 1 łyżki wody i jajka zagnieść kruche ciasto i wstawić na dwie godziny do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm).
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 st. C.
  4. Upieczony kruchy spód pozostawić do wystygnięcia.
  5. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
  6. Kawę zalać 1/4 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej żelatynę.
  7. Białka oddzielić od żółtek.
  8. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ochłodzoną kawę z żelatyną i delikatnie wymieszać.
  9. Białka i śmietanę ubić oddzielnie na sztywno.
  10. Pianę z białek i 2/3 śmietany delikatnie wymieszać z masą kawową.
  11. Zastygającą masą kawową wypełnić spód ciasta.
  12. Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany, posiekanymi pistacjami i kolorowymi jajkami