Ciasto Wielkanocne z bitą śmietaną

0


Trudne


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
cukier5 dekagramów
jajko1 sztuka
mielone orzechy laskowe10 dekagramów
mąka15 dekagramów
Krem:
żelatyna16 gramów
kawa rozpuszczalna6 łyżeczek
jaja2 sztuki
cukier12 dekagramów
koniak40 mililitrów
śmietana kremówka0.5 szklanek
Dekoracja:
posiekane pistacje5 dekagramów
jajka z cukru10 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki, orzechów, Kasi, cukru, 1 łyżki wody i jajka zagnieść kruche ciasto i wstawić na dwie godziny do lodówki.
Krok 2
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm).
Krok 3
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Krok 4
Upieczony kruchy spód pozostawić do wystygnięcia.
Krok 5
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Krok 6
Kawę zalać 1/4 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej żelatynę.
Krok 7
Białka oddzielić od żółtek.
Krok 8
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ochłodzoną kawę z żelatyną i delikatnie wymieszać.
Krok 9
Białka i śmietanę ubić oddzielnie na sztywno.
Krok 10
Pianę z białek i 2/3 śmietany delikatnie wymieszać z masą kawową.
Krok 11
Zastygającą masą kawową wypełnić spód ciasta.
Krok 12
Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany, posiekanymi pistacjami i kolorowymi jajkami
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl