| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Z mąki, orzechów, Kasi, cukru, 1 łyżki wody i jajka zagnieść kruche ciasto i wstawić na dwie godziny do lodówki. |
| Krok 2 |
| Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (o średnicy 26 cm). |
| Krok 3 |
| Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 st. C. |
| Krok 4 |
| Upieczony kruchy spód pozostawić do wystygnięcia. |
| Krok 5 |
| Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. |
| Krok 6 |
| Kawę zalać 1/4 litra wrzącej wody i rozpuścić w niej żelatynę. |
| Krok 7 |
| Białka oddzielić od żółtek. |
| Krok 8 |
| Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ochłodzoną kawę z żelatyną i delikatnie wymieszać. |
| Krok 9 |
| Białka i śmietanę ubić oddzielnie na sztywno. |
| Krok 10 |
| Pianę z białek i 2/3 śmietany delikatnie wymieszać z masą kawową. |
| Krok 11 |
| Zastygającą masą kawową wypełnić spód ciasta. |
| Krok 12 |
| Wierzch udekorować rozetkami z bitej śmietany, posiekanymi pistacjami i kolorowymi jajkami |