Ciasto wiśniowe z pianką
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka - 17 dekagramów
  • kakao - 3 dekagramy
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • wydrylowane wiśnie - 2 słoiki
  • krem do tortu smak ajerkoniak - 1 opakowanie
  • polewa mleczna - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  2. Blachę wysmarować Kasią i wyłożyć papierem. Ciasto wylać do blachy i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  3. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ugotować 2 galaretki w 750 ml wody.
  4. Wiśnie odsączyć. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je w połowie. Ciasto obłożyć dookoła obręczą (aby galaretka nie wypłynęła).
  5. Na cieście poukładać wiśnie i zalać galaretką. Włożyć do lodówki, aby galaretka stwardniała.
  6. Nałożyć drugą część ciasta. Krem zrobić wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na ciasto. Polewę rozpuścić i polać równo powierzchnię ciasta.