Ciasto wiśniowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • nadzienie
  • wiśnie wydrylowane - 600 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj Kasię, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 1/3 zawiń w folię aluminiową i odłóż do zamrażarki.
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj Kasią i obsyp bułką tartą. Pozostałym ciastem wyłóż dno i boki tortownicy.
  4. Wydrylowane wiśnie osącz na sicie, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
  5. Wiśnie wyłóż równomiernie na ciasto.
  6. Schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzyj na tarce prosto na owoce. Ciasto piecz około 45 minut w 180 st.C