Ciasto z agrestem i bezą

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka3 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier0.5 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
jajko6 sztuk
ciemne kakao2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Dodatkowo:
agrest1.2 kilogramów
galaretka agrestowa2 opakowania
woda2 łyżki
Beza:
białko 6 sztuk
cukier0.25 szklanek
budyń śmietankowy2 opakowania
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, Kasię, kakao, zagnieść ciasto.
Krok 2
Ciasto podzielić na 3 części, blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko Kasią, wyłożyć papierem do pieczenia, 2 części ciasta podmrozić w zamrażarce, trzecią rozgnieść palcami dno blaszki, nakłuć widelcem.
Krok 3
Agrest podlać łyżką wody, zagotować, do gorącego wsypać dwie agrestowe galaretki, wystudzić, wylać na ciasto, następnie zetrzeć jedną część ciasta (na tarce jarzynowej na grubych oczkach).
Krok 4
Zimne białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać pod koniec cukier i budynie, wyłożyć na ciasto, na to zetrzeć ostatnią część ciasta.
Krok 5
Piec w 180 st. C 50-55 min. Wystudzone ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Krok 6
Można posypać cukrem pudrem. Smacznego, ciasto smakuje wybornie.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl