Ciasto z agrestem i porzeczkami

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • masa owocowa
  • agrest - 50 dekagramów
  • porzeczki - 20 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • beza
  • białko - 2 sztuki
  • cukier - 0.25 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z Kasią, dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki.
  2. Potem wyłożyć nim tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Podpiekać przez 10 minut w silnie nagrzanym piekarniku.
  3. Część owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe udusić z cukrem, odparować, ułożyć na zapieczonym cieście, a na nich świeże owoce.
  4. Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier. Pianę wycisnąć szprycą na owoce.
  5. Tortownicę wstawić do ciepłego piekarnika (około 160 stopni C) i wyjąć, gdy bezy lekko się przyżółcą. Można jeść na zimno i na gorąco.