Ciasto z agrestem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 50 mililitrów
  • mąka - 120 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • płatki migdałowe - 4 łyżki
  • zmielone migdały - 60 gramów
  • agrest - 500 gramów
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając,
  2. Wlać mleko i dodać mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach (20x20 cm.). Agrest umyć i pozbawić szypułek.
  4. Na cieście w formie wyłożyć ciasno agrest. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 180 st.C.
  5. Po 20 minutach posypać ciasto płatkami migdałowymi i ponownie wstawić do pieca. Piec jeszcze około 15 minut. Następnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.