Ciasto z anansem i wiórkami kokosowymi
  • 0 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • jajka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • ananas - 1 słoik
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier - 1 łyżka
  • żółtko - 4 sztuki
  • placek kokosowy
  • białko jajka - 4 sztuki
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • wierzch
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na wcześniej wysmarowaną Kasią i posypaną blachę.
  2. Piec ok. 15 min. w temp. 160 stopni (termoobieg). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
  3. Placek kokosowy: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zostawić na później do masy. Ubić pianę z białek ze szklanką cukru.
  4. Dodać wiórki kokosowe. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Piec ok. 15 minut w temp. 150 stopni. Placek ma być upieczony na chrupiąca bezę. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
  5. Masa: odlać sok z ananasów do szklanki. Jeśli nie ma całej szklanki, dolać wody. 3/4 szklanki soku zagotować z 1 łyżką cukru, w 1/4 szklanki rozpuścić budyń i wlać na wrzący sok ananasowy. Ugotować budyń. Zostawić do wystygnięcia.
  6. Żółtka utrzeć z Kasią. Dodawać po łyżce budyniu, dalej ucierając i na koniec pokrojone w kostkę ananasy. Masę wyłożyć na ciasto biszkoptowe i przykryć plackiem kokosowym.
  7. Rozpuścić czekoladę i polać wierzch w esy -floresy. Smacznego !!!!