Ciasto z anansem i wiórkami kokosowymi

6


Łatwe


0 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajka4 sztuki
mąka pszenna1 szklanka
cukier0.5 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa:
ananas1 słoik
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
budyń śmietankowy1 opakowanie
cukier1 łyżka
żółtko4 sztuki
Placek kokosowy:
białko jajka4 sztuki
wiórki kokosowe20 dekagramów
cukier1 szklanka
Wierzch:
polewa czekoladowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na wcześniej wysmarowaną Kasią i posypaną blachę.
Krok 2
Piec ok. 15 min. w temp. 160 stopni (termoobieg). Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
Krok 3
Placek kokosowy: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zostawić na później do masy. Ubić pianę z białek ze szklanką cukru.
Krok 4
Dodać wiórki kokosowe. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Piec ok. 15 minut w temp. 150 stopni. Placek ma być upieczony na chrupiąca bezę. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
Krok 5
Masa: odlać sok z ananasów do szklanki. Jeśli nie ma całej szklanki, dolać wody. 3/4 szklanki soku zagotować z 1 łyżką cukru, w 1/4 szklanki rozpuścić budyń i wlać na wrzący sok ananasowy. Ugotować budyń. Zostawić do wystygnięcia.
Krok 6
Żółtka utrzeć z Kasią. Dodawać po łyżce budyniu, dalej ucierając i na koniec pokrojone w kostkę ananasy. Masę wyłożyć na ciasto biszkoptowe i przykryć plackiem kokosowym.
Krok 7
Rozpuścić czekoladę i polać wierzch w esy -floresy. Smacznego !!!!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl