Ciasto z bananami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 165 °C

Składniki:

  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • śmietana 30% - 750 mililitrów
  • banan - 7 sztuk
  • dżem z czarnej porzeczki - 3 łyżki
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • mleczna czekolada - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka tortowa - 10 dekagramów
  • cukier - 12 dekagramów
  • jajka - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Białka + 4 łyżki zimnej wody ubić mikserem, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, a na końcu przesiane mąki z proszkiem oraz kakao. Lekko wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Piec ok. 20 minut w 165 stopni C.
  3. Po ostudzeniu biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki i ułożyć na nim banany (7-8 sztuk) przekrojone wzdłuż (lub na plasterki).
  4. 750 ml śmietany 30% (może być też 36%) ubić na sztywno z cukrem waniliowym, a na końcu dodać żelatynę (2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie 1/8 litra – ok. 125 ml).
  5. Rozsmarować na bananach i wyrównać.
  6. POLEWA : 1 czekoladę mleczną i 1 czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek w garnek), następnie dodać łyżkę Kasi i 2 żółtka.
  7. Dobrze wymieszać.
  8. Białka ubić na pianę i dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać i rozsmarować na śmietanie.