Przygotowanie |
Krok 1 |
BISZKOPT: Białka + 4 łyżki zimnej wody ubić mikserem, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, a na końcu przesiane mąki z proszkiem oraz kakao. Lekko wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. |
Krok 2 |
Piec ok. 20 minut w 165 stopni C. |
Krok 3 |
Po ostudzeniu biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki i ułożyć na nim banany (7-8 sztuk) przekrojone wzdłuż (lub na plasterki). |
Krok 4 |
750 ml śmietany 30% (może być też 36%) ubić na sztywno z cukrem waniliowym, a na końcu dodać żelatynę (2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie 1/8 litra – ok. 125 ml). |
Krok 5 |
Rozsmarować na bananach i wyrównać. |
Krok 6 |
POLEWA : 1 czekoladę mleczną i 1 czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek w garnek), następnie dodać łyżkę Kasi i 2 żółtka. |
Krok 7 |
Dobrze wymieszać. |
Krok 8 |
Białka ubić na pianę i dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać i rozsmarować na śmietanie. |