Ciasto z bananami

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
cukier waniliowy1 opakowanie
jajko2 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia1 łyżka
żelatyna2 łyżeczki
śmietana 30%750 mililitrów
banan7 sztuk
dżem z czarnej porzeczki3 łyżki
gorzka czekolada1 opakowanie
mleczna czekolada1 opakowanie
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao2 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
mąka tortowa10 dekagramów
cukier12 dekagramów
jajka4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
BISZKOPT: Białka + 4 łyżki zimnej wody ubić mikserem, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, a na końcu przesiane mąki z proszkiem oraz kakao. Lekko wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2
Piec ok. 20 minut w 165 stopni C.
Krok 3
Po ostudzeniu biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki i ułożyć na nim banany (7-8 sztuk) przekrojone wzdłuż (lub na plasterki).
Krok 4
750 ml śmietany 30% (może być też 36%) ubić na sztywno z cukrem waniliowym, a na końcu dodać żelatynę (2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie 1/8 litra – ok. 125 ml).
Krok 5
Rozsmarować na bananach i wyrównać.
Krok 6
POLEWA : 1 czekoladę mleczną i 1 czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek w garnek), następnie dodać łyżkę Kasi i 2 żółtka.
Krok 7
Dobrze wymieszać.
Krok 8
Białka ubić na pianę i dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać i rozsmarować na śmietanie.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl