| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| cukier | 1 szklanka | |
| mąka pszenna | 1 szklanka | |
| jajko | 6 sztuk | |
| kakao | 2 łyżki | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| Bita śmietana: | ||
| śmietana 36% | 500 gramów | |
| smietana fix | 2 opakowania | |
| cukier puder | 4 łyżki | |
| Dodatki: | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 10 gramów | |
| wydrylowane wiśnie | 1 szklanka | |
| czekolada | 100 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ciasto: Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wyłożyć na natłuszczaną blachę. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. |
| Krok 2 |
| Bita śmietana: Śmietanę ubić z usztywniaczami i cukrem. |
| Krok 3 |
| Ciasto z bitą śmietaną: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią bitej śmietany. Wcisnąć wiśnie, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować pozostałą masą. Posypać startą czekoladą. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |