|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
cukier | 1 szklanka | |
mąka pszenna | 1 szklanka | |
jajko | 6 sztuk | |
kakao | 2 łyżki | |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
Bita śmietana: | ||
śmietana 36% | 500 gramów | |
smietana fix | 2 opakowania | |
cukier puder | 4 łyżki | |
Dodatki: | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 10 gramów | |
wydrylowane wiśnie | 1 szklanka | |
czekolada | 100 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wyłożyć na natłuszczaną blachę. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. |
Krok 2 |
Bita śmietana: Śmietanę ubić z usztywniaczami i cukrem. |
Krok 3 |
Ciasto z bitą śmietaną: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią bitej śmietany. Wcisnąć wiśnie, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować pozostałą masą. Posypać startą czekoladą. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |