Ciasto z bitą śmietaną
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • jajko - 6 sztuk
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • bita śmietana
  • śmietana 36% - 500 gramów
  • smietana fix - 2 opakowania
  • cukier puder - 4 łyżki
  • dodatki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 gramów
  • wydrylowane wiśnie - 1 szklanka
  • czekolada - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wyłożyć na natłuszczaną blachę. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.
  2. Bita śmietana: Śmietanę ubić z usztywniaczami i cukrem.
  3. Ciasto z bitą śmietaną: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią bitej śmietany. Wcisnąć wiśnie, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować pozostałą masą. Posypać startą czekoladą.