Ciasto z borówkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2.5 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • borówki amerykańskie - 2 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 4 łyżeczki
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop i ostudź. Borówki opłucz i osusz.
  2. Jajka utrzyj z cukrami na pulchną masę, dodawaj Kasię, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ubijając.
  3. Formę do pieczenia (tortownicę) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  4. Wlej ciasto do formy i posyp wierzch ciasta borówkami. Piecz 45 minut w rozgrzanym piekarniku do 180*C.