Ciasto z brzoskwiniami i galaretką agrestową
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 5 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • Śmietana 30% - 0.5 litrów
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • dodatkowo
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i Kasię. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopniach.
  2. Żelatynę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijać na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodać cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do całkowitego wymieszania składników.
  3. Przygotować galaretkę w ¾ podanej na opakowaniu wody. Masę rozsmarować na biszkopcie i ułożyć brzoskwinie pocięte na ćwiartki. Zalać tężejącą galaretką.