Ciasto z budyniem bardzo łatwe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • mleko - 3.5 szklanki
  • galaretka truskawkowa - 2 opakowania
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
  2. Na końcu dodać sparzoną, otartą skórkę z cytryny i obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  3. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
  4. Piec w 180º C 25-30 min. (do suchego patyczka).
  5. Budyń rozrobić w 1/2 szklanki mleka, ugotować z 3 szklankami mleka, do gorącego wsypać suche galaretki, dobrze wymieszać, żeby się rozpuściły.
  6. Masę wylać na ciasto, wstawić do lodówki, gdy zastygnie - polać ulubioną polewą. Smacznego :)