Ciasto z budyniem i pianką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • dżem - 5 łyżek
  • mleko - 0.5 litrów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki i pokrojoną Kasię w plasterki wymieszać łyżką. Potem szybko zagnieść ręką, aby było w miarę zwarte.
  2. Włożyć do lodówki na 2 godz.
  3. Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu.
  4. Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli, pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru.
  5. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Podzielić ciasto na 3 części, do jednej dodać kakao.
  7. Zetrzeć pierwszą część jasnego ciasta na tarce o dużych oczkach, delikatnie przygnieść ręką, rozsmarować dżem lub konfiturę.
  8. Zetrzeć ciemną część ciasta z kakao, wylać na nią budyń lub nakładać łyżką robiąc placki.
  9. Wylać pianę z białek, zetrzeć ostatnią część ciasta.
  10. Piec ok. 50 min. w temp. 180 *C (po 20 minutach można przykryć folią aluminiową, żeby nie spaliło się u góry). Życzę udanego wypieku. Smacznego.:)