Ciasto z chałwą
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160-180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • mąka - 4 łyżki
  • krem makowy
  • zmielony mak - 25 dekagramów
  • gorące mleko - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • olejek migdałowy
  • jajka - 2 sztuki
  • krem z chałwy
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • chałwa sezamowa - 3 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Upiec 2 biszkopty z 4 jajek.
  2. Krem makowy: mak sparzyć gorącym mlekiem, 1 kostkę Kasi utrzeć z 2 żółtkami i cukrem pudrem i wymieszać z makiem. Dodać ubite białka i olejek migdałowy.
  3. Krem z chałwy: 1 jajko, 3/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mleka ubijać na parze, aż zgęstnieje.
  4. Po ostudzeniu wymieszać z utartą Kasią i dodać 2 pokruszone chałwy.
  5. Nałożyć na wierzch ciasta.
  6. Pokruszyć 1 chałwę i polać czekoladą.