|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
jajko | 4 sztuki | |
cukier | 4 łyżki | |
mąka | 4 łyżki | |
Krem makowy: | ||
zmielony mak | 25 dekagramów | |
gorące mleko | 0.75 szklanek | |
Kostka do pieczenia Kasia | 1 opakowanie | |
cukier puder | 15 dekagramów | |
olejek migdałowy | ||
jajka | 2 sztuki | |
Krem z chałwy: | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 25 dekagramów | |
jajko | 1 sztuka | |
cukier | 0.75 szklanek | |
mleko | 0.5 szklanek | |
chałwa sezamowa | 3 opakowania |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Upiec 2 biszkopty z 4 jajek. |
Krok 2 |
Krem makowy: mak sparzyć gorącym mlekiem, 1 kostkę Kasi utrzeć z 2 żółtkami i cukrem pudrem i wymieszać z makiem. Dodać ubite białka i olejek migdałowy. |
Krok 3 |
Krem z chałwy: 1 jajko, 3/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mleka ubijać na parze, aż zgęstnieje. |
Krok 4 |
Po ostudzeniu wymieszać z utartą Kasią i dodać 2 pokruszone chałwy. |
Krok 5 |
Nałożyć na wierzch ciasta. |
Krok 6 |
Pokruszyć 1 chałwę i polać czekoladą. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |