| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| jajko | 4 sztuki | |
| cukier | 4 łyżki | |
| mąka | 4 łyżki | |
| Krem makowy: | ||
| zmielony mak | 25 dekagramów | |
| gorące mleko | 0.75 szklanek | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 1 opakowanie | |
| cukier puder | 15 dekagramów | |
| olejek migdałowy | ||
| jajka | 2 sztuki | |
| Krem z chałwy: | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 25 dekagramów | |
| jajko | 1 sztuka | |
| cukier | 0.75 szklanek | |
| mleko | 0.5 szklanek | |
| chałwa sezamowa | 3 opakowania |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Upiec 2 biszkopty z 4 jajek. |
| Krok 2 |
| Krem makowy: mak sparzyć gorącym mlekiem, 1 kostkę Kasi utrzeć z 2 żółtkami i cukrem pudrem i wymieszać z makiem. Dodać ubite białka i olejek migdałowy. |
| Krok 3 |
| Krem z chałwy: 1 jajko, 3/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mleka ubijać na parze, aż zgęstnieje. |
| Krok 4 |
| Po ostudzeniu wymieszać z utartą Kasią i dodać 2 pokruszone chałwy. |
| Krok 5 |
| Nałożyć na wierzch ciasta. |
| Krok 6 |
| Pokruszyć 1 chałwę i polać czekoladą. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |