Ciasto z chałwą

5


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
cukier4 łyżki
mąka4 łyżki
Krem makowy:
zmielony mak25 dekagramów
gorące mleko 0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier puder15 dekagramów
olejek migdałowy
jajka2 sztuki
Krem z chałwy:
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
jajko1 sztuka
cukier0.75 szklanek
mleko0.5 szklanek
chałwa sezamowa3 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
Upiec 2 biszkopty z 4 jajek.
Krok 2
Krem makowy: mak sparzyć gorącym mlekiem, 1 kostkę Kasi utrzeć z 2 żółtkami i cukrem pudrem i wymieszać z makiem. Dodać ubite białka i olejek migdałowy.
Krok 3
Krem z chałwy: 1 jajko, 3/4 szklanki cukru i 1/2 szklanki mleka ubijać na parze, aż zgęstnieje.
Krok 4
Po ostudzeniu wymieszać z utartą Kasią i dodać 2 pokruszone chałwy.
Krok 5
Nałożyć na wierzch ciasta.
Krok 6
Pokruszyć 1 chałwę i polać czekoladą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl