Ciasto z cukinią i migdałami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C
  • keksówka

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • duże jajka - 3 sztuki
  • cukinia (po starciu i odciśnięciu) - 150 gramów
  • mielone migdały - 100 gramów
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • kisiel cytrynowy - 2 opakowania
  • migdały w słupkach - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć nadmiar soku.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą na sztywną pianę.
  3. Kasię utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtka.
  4. Zmielone migdały wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i kisielem w proszku.
  5. Do masy żółtkowej dodać partiami, ciągle mieszając mikserem, cukinię i zmielone migdały z dodatkami.
  6. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy keksowej, posyp słupkami migdałowymi i piecz około 45 minut w 180 °C.