
15 minut
Łatwe
Wskazówki pieczenia:
40 minut
180 °C
forma o wymiarach 22x22 cm
Składniki:
- jajka - 3 sztuki
- cukier - 150 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- średnia cukinia - 2 sztuki
- mąka gryczana - 250 gramów
- kleik kukurydziany - 70 gramów
- proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
- soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
- imbir w proszku - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- sok z połowy cytryny
- rodzynki
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, kleik kukurydziany, proszek do pieczenia, sodę, imbir i szczyptę soli.
- Cukinię obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
- Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch.
- W misce wymieszaj ubite jajka, rozpuszczoną Kasię, startą cukinię i rodzynki.
- Do mokrych składników wsyp suche i ponownie wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do formy o wymiarach 22 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok. 40 minut.