Ciasto z cukinii
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • forma o wymiarach 22x22 cm

Składniki:

  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • średnia cukinia - 2 sztuki
  • mąka gryczana - 250 gramów
  • kleik kukurydziany - 70 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • imbir w proszku - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • sok z połowy cytryny
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, kleik kukurydziany, proszek do pieczenia, sodę, imbir i szczyptę soli.
  2. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
  3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch.
  4. W misce wymieszaj ubite jajka, rozpuszczoną Kasię, startą cukinię i rodzynki.
  5. Do mokrych składników wsyp suche i ponownie wymieszaj łyżką.
  6. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 22 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok. 40 minut.