Ciasto z czarną porzeczką
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 160-170 °C

Składniki:

    ciasto kakaowe
  • jajko - 8 sztuk
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciasto biszkoptowe
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • krem
  • żółtko - 3 sztuki
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.75 szklanek
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • dżem z czarnej porzeczki - 1 opakowanie
  • polewa
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • wierzch
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto kakaowe: zrobić jak biszkopt+kakao. Po upieczeniu wystudzić i przekrajać na dwie części. Ciasto biszkoptowe: z podanych składników upiec biszkopt.
  2. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do tego dodać budyń rozpuszczony w 1/2 szkl. mleka resztę mleka zagotować. Żółtka z budyniem wlać do gotującego się mleka, chwilę gotować, ciągle mieszając. Wystudzić.
  3. Zimny budyń dodajemy porcjami do utartej Kasi. Ucieramy na gładką masę.
  4. Spód ciasta (można skropić ponczem przygotowanym z 1/2 szkl. przegotowanej wody, 2 łyżek cukru, soku z 1/2 cytryny i kieliszka wódki), smarujemy połową kremu.
  5. Na krem wykładamy połowę dżemu porzeczkowego i przykrywamy to ciastem biszkoptowym. Ciasto biszkoptowe smarujemy drugą połową kremu, a na niego wykładamy resztę dżemu.
  6. Przykrywamy drugą połową ciasta kakaowego (też skropionego ponczem). Wierzch smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.