Ciasto z czerwonymi buraczkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • burak surowy - 2 sztuki
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • mleko - 0.66 szklanek
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 2 sztuki
  • lukier

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Białka ubić z cukrem na puszystą masę, ale nie na sztywno.
  3. Dodać żółtka. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dolewać olej z mlekiem.
  4. Gdy już wszystko będzie wymieszane na gładką masę, dodać buraczki i wymieszać.
  5. Ciasto zrobi się różowe, ale po upieczeniu tego nie widać. Masę przelać do formy 20x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 170-180 stopniach.
  6. Ciasto polać lukrem, bo doskonale się komponuje ze smakiem ciasta :)