ciasto z delicjami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • mak - 20 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • amoniak - 0.5 łyżeczek
  • białko - 9 sztuk
  • mleko - 3 łyżki
  • krem
  • żółtko - 9 sztuk
  • budyń śmietankowy - 3 łyżki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 opakowań
  • dodatki
  • delicje pomarańczowe - 3 opakowania
  • galaretka pomarańczowa - 2 opakowania
  • wódka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż się rozpuści.
  2. Dodać mak, kokos i amoniak rozpuszczony w 3 łyżkach mleka. Wszystko delikatnie wymieszać.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.
  4. KREM: Mleko zagotować, w międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem i budyniem i wlać do gotującego mleka, ugotować i ostudzić.
  5. Utrzeć Kasię, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Można dodać łyżkę alkoholu.
  6. Krem wyłożyć na ciasto na wierzch, maczać delicje w wódce i kłaść czekoladą do góry. Na wierzch wylać galaretkę.