Ciasto z dyni

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 2.5 szklanki
  • świeże drożdże - 25 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • puree z dyni - 4 łyżki
  • mleko - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Na początek robimy zaczyn: pokruszone drożdże zasypujemy łyżką cukru i mieszamy.
  2. Dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i mieszając dodajemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości.
  3. Puree z dyni: dynie obieramy, usuwamy farfocle i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka i wlewamy 3 łyżki wody, aby nie przywarła do garnka. Gotujemy, aż będzie miękka. Puree robimy za pomocą widelca lub blendera.
  4. Kasię rozpuszczamy i wszystkie składniki mieszamy ze sobą razem z zaczynem.
  5. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wykładamy do nasmarowanej Kasią formy i pieczemy max 45-60 minut w 170 stopniach.