Ciasto z dyni

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mąka2.5 szklanki
świeże drożdże25 gramów
cukier0.5 szklanek
sól1 szczypta
puree z dyni4 łyżki
mleko1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Na początek robimy zaczyn: pokruszone drożdże zasypujemy łyżką cukru i mieszamy.
Krok 2
Dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i mieszając dodajemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Krok 3
Puree z dyni: dynie obieramy, usuwamy farfocle i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka i wlewamy 3 łyżki wody, aby nie przywarła do garnka. Gotujemy, aż będzie miękka. Puree robimy za pomocą widelca lub blendera.
Krok 4
Kasię rozpuszczamy i wszystkie składniki mieszamy ze sobą razem z zaczynem.
Krok 5
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wykładamy do nasmarowanej Kasią formy i pieczemy max 45-60 minut w 170 stopniach.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl