Ciasto z dyni
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • dynia - 500 gramów
  • mąka - 300 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • kardamon - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • rodzynki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać. Jajka rozbić, dodać rozpuszczoną Kasię, suche składniki, rodzynki i startą dynię. Dobrze wymieszać.
  3. Formę keksówkę nasmarować Kasią i wysypać tartą bułką.
  4. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę temp. 180 st. Sprawdzać patyczkiem. W razie potrzeby dopiec.