Ciasto z dyni bez jajek

Składniki:

  • olej - 10 mililitrów
  • cukier - 25 dekagramów
  • mleko - 1.5 szklanek
  • mąka - 1 kilogram
  • dynia - 40 dekagramów
  • drożdże - 7 dekagramów
  • olejek migdałowy - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, pokrój w kostkę i rozgotuj w szklance mleka na gładką masę.
  2. Drożdże wymieszaj z pozostałym mlekiem i łyżeczką cukru, zostaw do wyrośnięcia.
  3. Margarynę roztop i wymieszaj z olejem, a mąkę przesiej.
  4. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, cukier, olejek, roztopiony tłuszcz i dynię, wrób ciasto. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło lub zimno.