Ciasto z galaretką w kształcie serduszka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • olej - 4 łyżki
  • ciemne kakao - 3 łyżeczki
  • krem
  • żółtko - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • serek homogenizowany truskawkowy - 1 opakowanie
  • mleko w proszku - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • truskawki - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, później dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier i przesianą mąkę i na końcu olej i kakao.
  2. Masa: ubić żółtka i jajko z cukrem, następnie dodawać do utartej Kasi i to wszystko utrzeć, jak będzie dobrze utarte dodać mleko w proszku i serek homogenizowany.
  3. Galaretkę ugotować i ostudzić.
  4. Biszkopt przekroić na 2 części, przełożyć masą, a następnie położyć truskawki i zalać galaretką.
  5. Jak galaretka się zsiądzie, powycinać serduszka foremką.