Ciasto z jabłkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • oliwa - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jabłka - 1.5 kilogramów
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • cukier puder do oprószenia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać.
  2. Dodać żółtka i dalej miksować. 
  3. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę i delikatnie wymieszać, aż masa będzie puszysta.
  4. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem.
  5. Masa: jabłka obrać, pokroić w plasterki.
  6. Rozgotować i wsypać galaretkę - dobrze wymieszać.
  7. Gdy ciasto ostygnie, przekroić na 2 placki i środek wysmarować masą jabłkową.
  8. Górę ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego!