|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
mąka | 4 szklanki | |
żółtko | 4 sztuki | |
Kostka do pieczenia Kasia | 1.5 sztuk | |
śmietana | 2 łyżki | |
proszek do pieczenia | 1.5 łyżeczek | |
cukier | 14 łyżek | |
Nadzienie: | ||
jabłko | 2 kilogramy | |
cukier | 3 łyżki | |
galaretka | 1 opakowanie |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Przepis na ciasto: Ciasto zagnieść z wszystkich składników. |
Krok 2 |
Podzielić na 2 części. |
Krok 3 |
Przepis na nadzienie: jabłka uprażyć, dodać cukier i galaretkę w proszku. |
Krok 4 |
Przekładanie ciasta: ciasto - jabłka - ciasto. |
Krok 5 |
Piec około 1 godziny. |
Krok 6 |
Wskazówki: Można użyć jabłka ze słoika (2-3 słoiki). |
Krok 7 |
Według mnie wystarczą 3 żółtka. |
Krok 8 |
Ciasta nie rozwałkowuję tylko wylepiam formę. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |