Ciasto z jabłkami
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 4 szklanki
  • żółtko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • śmietana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • cukier - 14 łyżek
  • nadzienie
  • jabłko - 2 kilogramy
  • cukier - 3 łyżki
  • galaretka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przepis na ciasto: Ciasto zagnieść z wszystkich składników.
  2. Podzielić na 2 części.
  3. Przepis na nadzienie: jabłka uprażyć, dodać cukier i galaretkę w proszku.
  4. Przekładanie ciasta: ciasto - jabłka - ciasto.
  5. Piec około 1 godziny.
  6. Wskazówki: Można użyć jabłka ze słoika (2-3 słoiki).
  7. Według mnie wystarczą 3 żółtka.
  8. Ciasta nie rozwałkowuję tylko wylepiam formę.