CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtko jajka - 3 sztuki
  • śmietana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masa budyniowa
  • mleko 2% - 1 litr
  • budyń bananowy - 3 opakowania
  • ponadto
  • jabłko - 7 sztuk
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, cukru pudru, Kasi, żółtek, cukru waniliowego, 2 łyżek śmietany i 2 łyżek proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
  2. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  3. Jedną część ciasta obsypać mąką i rozwałkować, włożyć do wysmarowanej tylko Kasią blachy o wymiarach 24 x 36 cm.
  4. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, ułożyć na cieście kawałek przy kawałku.
  5. Na owoce wylać gorący budyń i rozprowadzić po całych owocach.
  6. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na gorący budyń, wstawić do piekarnika na 50 min. na 160 st C.
  7. Gdy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem.