Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 112 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 łyżka
  • kruszonka
  • mąka - 185 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 127 gramów
  • cukier - 140 gramów
  • nadzienie
  • jabłka - 5 sztuk
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka, dodając Kasię i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy.
  2. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji.
  3. Wcześniej przygotowaną Kasię na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę.
  4. Następnie dodajemy jajko i łączymy.
  5. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia.
  6. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka.
  7. Tortownicę o śr. 26 cm. smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę na ciasto (dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki.
  9. Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego.