Przygotowanie |
Krok 1 |
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka, dodając Kasię i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. |
Krok 2 |
Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji. |
Krok 3 |
Wcześniej przygotowaną Kasię na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. |
Krok 4 |
Następnie dodajemy jajko i łączymy. |
Krok 5 |
Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. |
Krok 6 |
Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. |
Krok 7 |
Tortownicę o śr. 26 cm. smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę na ciasto (dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką. |
Krok 8 |
Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki. |
Krok 9 |
Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego. |