Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
cukier112 gramów
jajko1 sztuka
mąka150 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
mleko1 łyżka
Kruszonka:
mąka185 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Kostka do pieczenia Kasia127 gramów
cukier140 gramów
Nadzienie:
jabłka5 sztuk
cynamon0.5 łyżeczek
Kostka do pieczenia Kasia1.5 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka, dodając Kasię i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy.
Krok 2
Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji.
Krok 3
Wcześniej przygotowaną Kasię na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę.
Krok 4
Następnie dodajemy jajko i łączymy.
Krok 5
Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia.
Krok 6
Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka.
Krok 7
Tortownicę o śr. 26 cm. smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę na ciasto (dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką.
Krok 8
Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki.
Krok 9
Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl