| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka, dodając Kasię i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. |
| Krok 2 |
| Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji. |
| Krok 3 |
| Wcześniej przygotowaną Kasię na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. |
| Krok 4 |
| Następnie dodajemy jajko i łączymy. |
| Krok 5 |
| Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. |
| Krok 6 |
| Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. |
| Krok 7 |
| Tortownicę o śr. 26 cm. smarujemy Kasią i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę na ciasto (dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką. |
| Krok 8 |
| Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki. |
| Krok 9 |
| Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego. |