Ciasto z jabłkami i orzechami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • mąka - 2 szklanki
  • olej - 0.5 szklanek
  • posiekane orzechy włoskie - 1 szklanka
  • jabłka pokrojone w kostkę - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy, dodać żółtka, potem olej.
  2. Sodę, proszek i mąkę wymieszać i dodać do reszty.
  3. Wymieszać, a na koniec dodać orzechy i jabłka. Wymieszać ręcznie – łopatką.
  4. Natłuścić blaszkę Kasią i wyłożyć na nią ciasto.