Ciasto z jabłkami i śliwkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śliwki węgierki - 400 gramów
  • jabłka pokrojone w ósemki - 4 sztuki
  • cukier puder do oprószenia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
  2. Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem.
  3. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki.
  4. Do ciasta dodaj połówki śliwek i pokrojone jabłka.
  5. Wymieszaj i przełóż do posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką podłużnej formy.
  6. Piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  7. Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu posyp cukrem pudrem.