Ciasto z jabłkiem i orzechami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • jabłko - 10 sztuk
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1.5 łyżeczek
  • olej - 3 łyżki
  • orzechy włoskie - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepać, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej. Wszystko zmiksować robotem.
  2. Wlać olej i wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, a je w plasterki (nie muszą być cienkie) i dodać do masy.
  3. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką tak, aby ciasto oblepiło pokrojone jabłka. Masa powinna być półpłynna, a nawet gęsta (przypomina ciasto naleśnikowe).
  4. Formę posmarować Kasią i wysypać bułką tartą.
  5. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na 1h 10 min. Jeszcze ciepłe można delikatnie posypać cukrem pudrem.
  6. Proszę nie wystraszyć się tego, że ciasto zbrązowieje, nie oznacza to, że się spaliło, lecz ono takie jest z wyglądu, a w smaku wyśmienite.